Daniela Șuhanea

Contact: +4 0365 – 202.897 

Email: daniela@franc.agency

Inițiator lumy.ro – prima platformă de usability testing din RomâniaUser Experience

Lumy.ro a fost prima platformă de usability testing din România, lansată în cadrul companiei REEA. Pentru prima dată în țara noastră, companiile, dar și persoanele fizice, aveau posibilitatea să afle părerea utilizatorilor pe care îi targetează prin produsele lor web și mobile. În urma testelor, platforma oferea informații exacte în legatură cu website-ul sau aplicația de Facebook pe care dezvoltatorii din industrie le-au realizat, chiar înainte de a le lansa pe piață.

Platforma Lumy.ro oferea servicii de usability testing la cerere. Astfel, se foloseau teste de utilitate pentru a verifica navigabilitatea website-ului, relevanța conținutului, eficiența designului și ușurința cu care clienții/utilizatorii pot realiza anumite procese critice în cadrul website-ului și/sau aplicației. În cadrul platformei, existau două tipologii de testeri: tester începător și tester avansat. Singura diferență între aceste două tipologii de conturi era accesibilitatea la diferite tipuri de teste. În funcție de dificultatea acestora, pentru fiecare test realizat, utilizatorului i se va aloca în cont un număr de puncte lumy. Există cinci tipuri de teste de utilitate: heatmap, clickmap, preferințe, feedback și video feedback. Preţurile erau accesibile şi se ajustau în funcţie de bugetul disponibil. Cu suma de 50 de lei, o companie putea  obţine 17 teste video, din care va reieşea un feedback real. Numărul testerilor înscrişi în platformă a ajunsese la aproape 520.

implementare

Prima etapă, a fost evident analiza proiectului, ceea ce se dorește în faza inițială și unde vrem să ajungem. Au fost multe ore de brainstorming a tuturor echipelor implicate, realizarea unui wireframe de la care s-a pornit. Apoi, s-a continuat implementarea platformei cu cele două versiuni, cea destinată testerilor și cea pentru companii, în mai multe faze:

  • versiunea pentru testeri și realizarea de teste video șfeedback de către testeri prin intermediul aplicației Lumy Recorder;
  • versiunea pentru companii;
  • integrarea testelor de tip preferințe, clickmapheatmap;
  • comenzi teste pe partea destinată companiilor;
  • valorificarea câștigurilor testerilor;
  • versiunea platformei în limba engleză;
  • upgrade pe partea de companii străine;
  • implementare API pentru aplicația iOS.

Aceste etape au fost implementate în cadrul echipei .NET. În paralel, echipa iOS a implementat aplicația Lumy pentru iPhone și Lumy Recorder pentru iPhone. Totodată, s-a adaptat website-ul pentru telefoane mobile și tablete. Ca tehnologii folosite, putem enumera: Axure, MVC4, C#, MS SQL Server, Microsoft TFS, Node.js, HTML5, CSS3, Adobe Photoshop, Responsive Web Design, MailChimp, NearForums, Scrum Project Management. Pe partea de iOS, s-au utilizat limbajele de programare Objective C și C++ șs-a folosit iOS SDK șOpenGL.

Lumy Recorder

Lumy Recorder este o aplicație desktop stand-alone, care se ocupă cu înregistrarea unor sesiuni de testare, în cadrul cărora se captează răspunsul în format text al utilizatorului, al vocii acestuia și al acțiunilor petrecute pe ecranul acestuia. Datele capturate se transmit instantaneu către un server, care le stochează într-o bază de date centralizată. Tehnologiile folosite sunt următoarele:

  • pentru captura ecranului: filtru de captură ecran împreună cu Ffmpeg.
  • pentru captura audio: se folosește Ffmpeg mapat cu Windows Core Audio pentru detecția și selectarea microfonului. Comunicarea între browser și aplicație se face prin intermediul unui server local http.

Comunicarea cu server-ul este făcută prin TCP. Pe parte de server pentru stocarea stream-ului de date, se folosește NodeJs, care pornește instanțe de ffmpeg. Cele mai dificile task-uri au fost găsirea unui mod eficient de captură a ecranului și comprimarea cât mai bună a fluxului de date audio și video. O altă situație solicitantă a fost maparea microfonului reprezentat în felul ffmpeg cu cele existente deja în sistem.

computers, while providing mobile platforms to the stakeholders.

This allowed the workers to be involved in the job instead of feeling like they had been made redundant by technology.

Lumy Recorder pentru iOS

Prin intermediul acestei aplicații, tester-ii înscriși în cadrul platformei vor putea realiza teste de tip feedback și video, iar companiile vor primi o reacție reală pentru versiunile mobile ale website-urilor realizate. Aplicația Lumy Recorder pentru iPhone a fost realizată utilizând limbajele de programare Objective C și C++ și folosind iOS SDK și OpenGL. O echipă formată din trei dezvoltatori a lucrat peste 600 de ore, pentru a reuși publicarea în Apple Store. Cea mai complicată parte din dezvoltarea aplicației a fost realizarea capturii video. SDK-ul nativ nu permite captură video de pe browser, astfel că dezvoltatorii au fost nevoiți să găsească o altă metodă, folosind OpenGL.

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?